HORT I SALUD

Aquí us deixo les propietats alimentàries de: el calçot, l'escarola , la col, l'api, l'enciam, la remolatxa, la bleda, els pèsols, el bròquil, i finalment de la pastanaga.

El calçot : és en general una planta amb contingut de vitamines i minerals molt ampli. Se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i afrodisíaques. Té un contingut interesant en compostos anticancerigens.




L'escarola: rica en potassi, àcid fòlic, ferro, calci, magnesi i antioxidants. Té continguts moderats en vitamines A i B. Els principis amargs la fan indicada per estimular la secreció de la bilis i prevenir els càlculs biliars. Els contingut en minerals ajuda a prevenir l'osteoprosis.



La col: són riques en antioxidants com la "vitamina C" i el "betacarote", que potencien la immunitat, disminueixen la tensió arterial i combaten les malalties cardíaques. També proporcionen "folfat", que prevé els defectes de naixement. Contenen "indole-3-carbinol", o "13c", la qual elimina els estrògens maliciosos del càncer de mama; així com el "sulforafà", que deté el càncer de pròstata i e colon accelerant la producció d'uns enzimes que prevenen la formació de tumors. És anticancerígena, rica en antioxidants i alleugera les inflamacions.


L'api: és molt ric en substàncies i olis essencials que li donen un aroma molt característic. Conté moltes substàncies anticancerígenes. És baix en carbohidrats i ric en vitamina C, àcid fòlic i alguns minerals (potasi, calci i sodi). Hom creu que té propietats afrodisíaques.




L'enciam: se li atribueixen propietats tranquilitzants. És eficaç per tractar l'insomni i el nerviosisme. També s'utilitza com a antiinflamatori en cremes per tractar les cremades solars. Sembla que és recomanable en cas d'úlcera d'estómac. Té un elevat contingut en vitamines del complexe B, vitamina A i, en algunes varietats, un cert contingut en vitamina C. Pel que fa als minerals té un elevat contingut en potassi i un contingut interessant de calci.



La remolatxa: el tubercle de la remolatxa ès ric en potassi, àcid fòlic i fibra. Ajuda a baixar l'absorció del colesterol, baixar la tensió arterial i disminueix el risc de malalties cardiovasculars.



La bleda: conté vitamines A, C i K. És rica en minerals, especialment el potassi, el calci i el magnesi, la qual cosa fa que sigui útil per la seva prevenció de la osteoporosis. Aporta àcid fòlic i flavonoids útils per a la prevenció del càncer. Té propietats laxants, digestives degut al seu elevat contingut en fibra.



Els pèsols: destaquen per la seva riquesa energètica ja que té un alt contingut de hidrats de carboni i proteïnes vegetals. Ténen una font important de magnesi i fibra, si els comparem amb altres llegums, destaquen pel seu contingut en vitamina B1 i pel baix nivell de greixos.



El bròquil: 100 grams de bròquil (cru) tenen un 89% d'aigua, aporten 140 kilojoules d'energia, 2,6 g de fibra, 1,7g de sucres, o, 73 mg de ferro, 47 mg de  calci, 66 mg de fòsfor, 31 mg de potassi, 89,2 mg de vitamina C i vitamines A. B6, niacina i vitamina E entre d'altres.



La pastanaga: és famosa pel seu contingut en vitamina A, de 2.000 a 10.000 vl per 100 g de pastanaga. La vitamina A és fonamental per a les funcions epitelials de la pell i per als pigments dels ulls. També té un contingut important de vitamines C i B. Se li suposen propietats terapèutiques contra l'asma, el nerviosisme i algunes alteracions de la pell.





Carlota Castellón Varga
Gerard Marín Peces

1 comentari: